Convert the following sentences in Indirect Speech:

1)- He said, " I am reading a book."

Ans:-He said that he was reading a book.

2)- They said to us, " Let's play together."

Ans:-They suggested us to play together.

3)- The teacher said to the students, "Complete your work and submit it tomorrow."

Ans:-The teacher ordered the students to complete their work and submit that the next day.

4)-The football team said, " Hurrah! We won the match."

Ans:- The football team exclaimed with joy that they had won the match.

5)- My mother says, "Honesty is the best policy."

Ans:- My mother says that honesty is the best policy.

6)- Our Science teacher says, "There are eight planets in our solar system."

Ans:- Our Science teacher says that there are eight planets in our solar system.

7)- He said, "Guitar is not easy to learn."

Ans:- He said that guitar was not easy to learn.

8)- She said to me, "Please lend me your book."

Ans:- She requested me to lend her my book.

9)- He said , "Tim, finish your work."

Ans:-He ordered Tim to finish his work.

10)-He said, "Yes sir, you are right."

Ans:-He said respectfully to his sir that he was right.

11)-My father said to me, "will you come with me?"

Ans:- My father asked me whether I would come with him.

12)-The students said to the teacher, "is there a holiday tomorrow?"

Ans:- The students asked the teacher whether/if there was a holiday the next day.